Nr. 28 Durf jij mee de berg op?

Jaren geleden heb ik met een aantal vrienden een geweldige tocht gemaakt. We hebben met z’n 12-en de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, beklommen. 10 hebben de top bereikt, 2 (waaronder ikzelf) helaas niet. 10 jaar later hebben we hetzelfde gedaan de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk, de Ben Nevis. Die bergen wil ik niet met jou beklimmen (maar mag wel). Bij het fysiek een berg beklimmen komen veel mensen zichzelf tegen.

Bovenop een berg is het uitzicht geweldig. Alles wat je ziet lijkt alsof het speelgoed is, dorpjes zijn piepkleine verdikkingen in de wegen, ingewikkelde routes zijn ineens heel overzichtelijk, enorme donkere bossen lijken vlekjes en grote wilde beesten zijn verworden tot stipjes op een foto van de werkelijkheid. En zijn andere mensen, als je ze al ziet, niet veel groter dan mieren. Alles wat normaal gesproken groot is, is bovenop de berg vrijwel onzichtbaar. Het laat je beseffen dat alles waar jij je dagelijks druk om maakt, nietig is.

Dat gevoel, die ervaring is goud waard!

Je kan het misschien wel raden, ik ben gèk op bergwandelingen! De uitdaging om met elke stap dichterbij te komen tot dat gouden gevoel. Elke doornstruik waar je langsloopt (met of zonder schrammen op je been). Elk rotsblok waar je overheen klautert. Elke stap omhoog maakt het kouder. Elke stap brengt je dichterbij het moment dat al jouw problemen nietig zijn. Het moment dat je naar beneden kijkt en je ziet dat niets belangrijk is behalve jijzelf en de volgende stap die jij zet!

Stel je nu eens voor dat je voor die sensatie, die gouden ervaring, geen stap hoeft te zetten. Stel nu dat ik samen met jou een bergwandeling kan maken, waarbij jij de ervaring gaat hebben dat al je problemen nietig zijn. Dat jij je alleen maar druk hoeft te maken over wat je zelf echt wilt en belangrijk vindt. De keuzes, die je al maanden, zoniet jaren, aan het uitstellen bent, veranderen in een overzichtelijk pad. De donkere of enge situaties waar je nu dagelijks instapt, daar wandel je zonder problemen omheen (of misschien zelf wel onbevreesd dwars doorheen).

Durf jij dat aan?

Laat het me weten, dan gaan we lekker wandelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *