Nr. 23 Goed samenwerken, hoe werkt dat eigenlijk?

cassiereTsja… samenwerken, wie doet het niet? Samenwerken kan op vele manieren. Eigenlijk werken we overal waar we mensen tegenkomen, samen. Dat besefte ik toen ik vanmiddag bij de supermarkt mijn boodschappen stond af te rekenen. Ondanks de zelfscan, had ik een medewerker nodig bij het afrekenen. De wet schrijft dat voor, wanneer je – zoals ik vanmiddag – bier wilt kopen.  Het kan niet anders, we moeten we samenwerken! Maar… als ik al samenwerk met een volslagen vreemde in de supermarkt, met wie dan nog meer? En… wat is er nodig om samen te werken?

Nou, allereerst blijkbaar iets gezamenlijks. Die medewerker was niet naar mij toegekomen als de wet het niet had voorgeschreven. Het gezamenlijke was in dit geval de wet. Zo heb je met iedereen die je tegenkomt wel iets samen, al is het maar dat je samen door de regen loopt. Maar, alleen tegelijkertijd door de regen lopen is nog geen samenwerking. Samen een schuilplek zoeken zou wel tot samenwerking kunnen leiden. Een gezamenlijk belang helpt dus, om goed samen te werken..

schuilenIs een gezamenlijk belang de sleutel tot een goede samenwerking? Eerlijk gezegd, zodra de kassière mij heeft geholpen betaal ik en vertrek. Onze vluchtige samenwerking houdt weer op. Maar stel nu dat je een langere en betere samenwerking wil? Tsja, dan wil ik toch wel weten wie die kassière is. Of – in de regen – met wie ik schuil onder die boom? Ik weet van de collega’s in mijn team hoe hun kinderen en levenspartner heten. En wat ze het afgelopen weekend deden. Dat soort dingen vertellen we aan elkaar.Voor een beetje samenwerking heb je dus naast een gezamenlijk belang ook openheid nodig.

Nou dat is dan makkelijk… Aan iedereen waarmee ik wil samenwerken vertel ik gewoon wie ik ben en wat ik kan. Ook zorg ik voor een gezamenlijk belang en “Hoppa!” De perfecte samenwerking. Nou, ik heb het geprobeerd, ik kwam van een koude kermis thuis. Er mist namelijk nog een component. Wie zegt namelijk dat onze samenwerking een blijvertje is? Wie zegt dat de openheid echt is? Wie is echt eerlijk over welk belang je dient? Voor de beste samenwerking is er nog iets nodig:blind vertrouwen.

Voor de beste samenwerking heb je dus drie onderdelen nodig:

  • een gezamenlijk belang
  • Openheid
  • vertrouwen.

Hoe sterk de samenwerking is? Nou, die is zo sterk als het zwakste onderdeel!

Met wie werkt jij het beste samen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *