Nr. 22 Vertel me wat jouw passie is!

passieVolgens ons hedendaagse woordenboek (wikipedia) is de betekenis van Passie: “Passie is een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand”. In ons ouderwetse woordenboek (die lekkere dikke van Dale) vond ik deze betekenis: “(meervoud: passies) hartstocht, drift; hartstochtelijke liefhebberij”. En ja natuurlijk dat zijn maar wat woorden in een boek. Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen vertaling of betekenis voor Passie. Voor mij is de betekenis van Passie: “Datgene waarover je gewoon niet kunt ophouden, wat je zonder pijn dagenlang volhoudt, geen slaap, honger of dorst houdt je tegen om juist dat te doen!” Passie zet je hart in vuur en vlam, laat je alles vergeten en het leuke is… iedereen heeft een of meer passies!

Nu ik voor het eerst in mijn leven het woord ‘passie’ opzoek in de Dikke van Dale, kom ik erachter dat er nog een betekenis is. Een betekenis waarmee ik dacht niets te hebben: ‘Het lijden van Jezus’.

Eén van de mooiste dingen die mij kunnen overkomen, is zien hoe mensen een passie delen.Twee mensen met een passie voor koken… krijg ze maar eens de keuken uit… ik wacht geduldig het resultaat af! Passie voor muziek? Ik ga er graag bij zitten, want dat betekent een hele avond geweldige muziek! Eén ding is hiervoor wel nodig, namelijk dat we elkaars passie weten. Het afgelopen jaar ben ik daarom steeds vaker gaan vertellen wat míjn passie is.

brandarisKijk, bij sommige mensen hoef je niet lang te zoeken naar hun passie. Ze beginnen er altijd over. Vertellen ze over hun passie, dan krijgen ze kleur in hun gezicht, gaan ze rechtop zitten en vertellen ze je levendig over alles wat zij van hun passie weten. Stralende ogen, glimmende huid: het is alsof er een lamp aangaat. Geen flauw 20 Watt lampje… Nee, de Brandaris op Terschelling is er niets bij! Je wordt verblind door hun licht!

Een van mijn passies is “filosoferen over het leven (onder de wijnranken)”. Dat kan ik dagenlang volhouden. Dat is ook de reden dat ik deze website ben begonnen en er geregeld een stuk op schrijf. Zeer recentelijk ben ik iemand tegengekomen met wie ik precies deze passie deel. Al moet ik erbij zeggen dat ik nooit had verwacht dat ik met ‘zo iemand’ dit zou delen. Blijkbaar is Passie universeel voor de mens, ongeacht huidskleur, religie, plaats van geboorte of wat dan ook. Terwijl ik nog nooit een bijbel in mijn hand heb gehad, laat staan dat ik erin heb gelezen, is degene met wie ik mijn passie deel overtuigd christelijk:  mijn collega Caroline Burger.

Ik hou er eigenlijk niet van om specifieke namen te noemen in mijn blogs. Deze is echter speciaal aangezien zij (Caroline) zelf ook graag wil bloggen op deze site, Bijgeleerd.nl. Binnenkort zullen er dus ook blogs van haar verschijnen!

Zo zie je maar weer. Je weet nooit wat er kan gebeuren als je hardop je passie uitspreekt!

Laat je even weten wat jouw hart in vuur en vlam zet? Je weet maar nooit…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *